201703.24
0

Μήνυμα του Προέδρου για την 25η Μαρτίου 1821

Καθώς κυματίζουμε με υπερηφάνεια την Γαλανόλευκη, γιορτάζοντας την ημέρα του ξεσηκωμού και την απαρχή της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, συμμετέχοντας στην μεγαλειώδη παρέλαση και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις, θυμόμαστε με συγκίνηση τους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, τη διατήρηση της πίστης μας, της ελληνικής μας ταυτότητας και των αέναων αξιών μας.

Μια χούφτα Έλληνες ήταν αρκετοί για να βροντοφωνάξουν «Ελευθερία ή θάνατος» και να αναστήσουν την φυλή μας από τα 400 και πλέον χρόνια σκλαβιάς. Με ανδρεία, αυταπάρνηση και απαράμιλλο ηρωισμό, ξεσήκωσαν το έθνος σ’ έναν αγώνα δίκαιο, γιατί, όπως έλεγε ο μεγάλος ήρωας της επανάστασης του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: «Η αξία και η χάρις του Ελληνικού αγώνος είναι η δικαιοσύνη του».

Η ημέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας ήταν πάντα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό της διασποράς. Ο  Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και τόσοι άλλοι, που έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην προετοιμασία της επανάστασης, είχαν την έδρα τους στο εξωτερικό. Έδωσαν όρκο πίστης, οργάνωσαν στρατιές φιλελλήνων στις χώρες της Ευρώπης, στάθηκαν στο πλευρό των μαχόμενων στον αγώνα για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους. Ως πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό, ως κληρονόμοι της ελευθερίας, της Ορθοδοξίας και της ταυτότητάς μας, καλούμαστε σήμερα να υποστηρίξουμε και να διατηρήσουμε όλες τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας. Με την ομόνοια, την πρόοδο, το ομαδικό πνεύμα και την παιδεία, η διαιώνιση της φυλής και της πίστης μας θα δικαιώνει πάντα τους ήρωες της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

Νικόλαος Τ. Παγώνης
Πρόεδρος