201708.17
0

Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη – Δελτίο Τύπου

Σχετικά με το Γλυπτό του ‘Έλληνα Μετανάστη και τις ανυπόστατες φημολογίες που προσπαθούν να σπείρουν γνωστοί κύκλοι διαστρέβλωσης της παροικίας έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

 1. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τρείς φορείς της οργανωμένης παροικίας , την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ, το Λύκειον Ελληνίδων Μοντρεάλ και το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ και τέθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μοντρεάλ.
 2. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης, που προσφέρθηκε από την οργανωμένη παροικία στο Δήμο του Μοντρεάλ με αφορμή τα 375 χρόνια από την ίδρυσή του σε ειδική τελετή (29-6-2017), στην οποία παρέστη ο Δήμαρχος Dennis Coderre, ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος και άλλοι επίσημοι. Αποτελεί ως εκ τούτου επίσημο δώρο του Ελληνισμού στην πόλη του Μοντρεάλ.
 3. Η επιλογή του θέματος «Ο Έλληνας Μετανάστης» έγινε με βάση το σκεπτικό ότι υπήρχαν ήδη δύο ελληνικά γλυπτά «Η Αθηνά» (αντίγραφο αρχαίου αγάλματος) και η «Γαία» (μοντέρνα άποψη περί την υδρόγειο) ενώ στην πόλη δεν υπήρχε κανένα στίγμα του Έλληνα Μετανάστη που δημιούργησε τη μεγάλη ελληνική παροικία του Μοντρεάλ.
 4. Η επιλογή του διεθνούς φήμης γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά έγινε με βάση το πλούσιο και διεθνές έργο του καθώς και την ικανότητά του να δημιουργήσει το μνημείο εντός του ελάχιστου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας ( 7 μήνες). Επιπλέον, η τιμή του κόστους του έργου ήταν δελεαστική καθώς ο κ. Χουλιαράς δεν πληρώθηκε για την προσωπική του εργασία ούτε για την φήμη του σύμφωνα με το πλούσιο βιογραφικό του, χρεώνοντας μόνο το κόστος του υλικού, του χυτηρίου και της εργασίας των βοηθών του. Η ιδέα να πάνε τα χρήματα στην Ελλάδα των οικονομικών δυσχερειών μας βρήκε όλους σύμφωνους.
 5. Το έργο χορηγήθηκε από επώνυμους χορηγούς των οποίων τα ονόματα θα αναρτηθούν στο χώρο εντός ευλόγου χρόνου.
 6. Υπήρχαν ανοικτές προσκλήσεις για συμμετοχή στον έρανο του γλυπτού μέσω των εφημερίδων, της ΕΚΜΜ, προσκλήσεις συλλόγων από το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ και ειδικό φυλλάδιο, που εξηγούσε τα πάντα περί του έργου από το Λύκειον Ελληνίδων Μοντρεάλ. Το μήνυμα έφτασε σε όλους τους συμπάροικους μέσω ειδικών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και ήταν σαφές.
 7. Σταματήσαμε να δεχόμαστε προσφορές από το τέλος Μαρτίου, διότι είχαμε συγκεντρώσει ποσόν μεγαλύτερο του προϋπολογισμού μας.
 8. Κανείς συμπάροικος δεν αποκλείσθηκε καθώς το γλυπτό είναι αφιερωμένο στον Ανώνυμο Έλληνα Μετανάστη, ενώ τα ονόματα είναι εκείνα των χορηγών. Οι χορηγοί βοήθησαν στην πραγματοποίηση του έργου με τη γενναιόδωρη οικονομική εισφορά τους.
 9. Το σημείο τοποθέτησης του Γλυπτού επιλέχθηκε από το Δήμο του Μοντρεάλ και συμβολίζει το πέρασμα του Έλληνα Μετανάστη από το Χάλιφαξ στο Μοντρεάλ με το τρένο και την πορεία του από την Parc avenue στο Parc Extension. Ο Δήμος του Μοντρεάλ ανέλαβε τα έξοδα της εγκατάστασης του έργου όπως κάνει με όλα τα δημόσια έργα.
 10. Ο οικονομικός απολογισμός δεν έχει γίνει διότι δεν έχουν αποπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για το Γλυπτό και όταν ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στους χορηγούς του έργου και θα ανακοινωθεί από τα Νέα της Κοινότητας.
 11. Όλοι οι χορηγοί έχουν λάβει αποδείξεις από την ΕΚΜΜ για φορολογική χρήση.
 12. Το περίσσευμα του εράνου που βρίσκεται σε ειδικό κλειδωμένο λογαριασμό, θα χρησιμοποιηθεί για το επόμενο έργο, που θα είναι το Μουσείο του Έλληνα Μετανάστη, ένα μεγαλόπνοο όραμα του Ελληνισμού.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που στηρίξατε την προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του μεγαλεπήβολου Γλυπτού και να ευχηθούμε να είστε μαζί μας στο επόμενο βήμα, εκείνο της πραγμάτωσης του Μουσείου!

Με εκτίμηση


Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ

Λύκειον Ελληνίδων Μοντρεάλ

Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ